Spring naar content

Opleiding

Grote organisaties
publiek en privaat.

Urbike biedt praktische ondersteuning op maat, zodat uw medewerkers hun professionele activiteiten op een cargofiets kunnen testen en uitvoeren

Nodenbehoefte en testsessies

Wil je nagaan welke activiteiten of professionele verplaatsingen compatibel zijn met cargofietsen binnen jouw organisatie? Wil je een intern project opstarten om over te schakelen op  cargofietsen, maar weet je niet waar te beginnen?

Opleiding

Wil je een opleiding voor het besturen van cargofietsen? Wil je dat je personeel zich veilig voelt in het verkeer met een cargofiets?

Evaluatie en advies

Wil je samen met ons een proefproject opstarten en de resultaten evalueren? Heb je advies nodig bij het kiezen van de beste uitrusting voor je activiteiten?

Analyse van uw behoeften

Urbike kan uw organisatie helpen bij het opzetten van een nieuwe fietsmobiliteit of fietslogistieke dienst of bij het optimaliseren van bestaande activiteiten. Door technische expertise en operationele realiteit te combineren, past onze aanpak zich aan uw behoeften aan om de best mogelijke ondersteuning te bieden voor uw logistieke transformatieproject.

  • Analyse van uw behoeften en uw werking (activiteiten, operationele werkwijze, obstakels, enz.)
  • Ontmoeten van uw team(s)
  • Opzetten van pilootprojecten
  • Bepalen van het juiste materiaal en uitrusting voor uw activiteiten

Testsessie met uw personeel

Urbike organiseert testsessies om teams aan te moedigen om een cargofietstransitie te lanceren. Deze sessies zijn interactief - bijna recreatief - en helpen om nieuwsgierigheid op te wekken, verschillende cargofietsmodellen te testen, de dialoog op gang te brengen en mensen te verenigen rond de transitie. De sessies bieden ook de mogelijkheid om informatie te verzamelen over de realiteit van het werk van professionals en om hun behoeften, beperkingen en belemmeringen te begrijpen waarmee ze geconfronteerd worden bij het maken van de overstap.

Opleiding voor het besturen van cargofietsen

Dankzij de training krijgen gebruikers meer vertrouwen, voelen ze zich op hun gemak op de fiets en krijgen ze een aantal tips om het dagelijks gebruik ergonomischer en aangenamer te maken (denk aan de goeie routes kiezen, juist parkeren, etc.)
Hoewel training overbodig lijkt voor de meest ervaren fietsers, verhoogt het de kans op succes van het project enorm. Eventuele moeilijkheden kunnen op voorhand worden geïdentificeerd of er kan advies worden gegeven dat zeer specifiek is voor het werk van de gebruiker.

Organisatie van testweken met ondersteuning op het terrein

Zodra de teams opgeleid zijn, is het tijd voor de echte test! Het doel van deze testweken is om het gebruik van de cargofiets toe te passen in de realiteit van de gebruikers. Dit experimenteren maakt het mogelijk om verschillende configuraties te testen, vast te stellen wat werkt en eventuele extra barrières te identificeren.

Het is daarom belangrijk om tijdens de testweken gegevens en feedback te verzamelen, omdat dit zal bijdragen aan de evaluatiefase met het oog op het opzetten van duurzame logistieke activiteiten voor bakfietsen.

Eind evaluatie van het project

In deze laatste fase zijn zowel gebruikers als het management betrokken. Enerzijds geven de gebruikers belangrijke feedback en informatie, want zonder hun deelname kan er geen transitie naar cargofietsen plaatsvinden. Aan de andere kant moet het management erbij betrokken worden, omdat het - als het project succesvol blijkt - zal moeten geïnvesteerd worden in het opzetten en onderhouden van cargofietsen.

Geïnteresseerd?

Contacteer ons op academy@urbike.be om je in te schrijven! Het programma is momenteel gratis tot en met eind februari 2024, dankzij de steun van Brussel Mobiliteit.

Cairgo Bike for Pros

Sinds de lancering van het Cairgo Bike for Pros programma (in het kader van cAIRgo bike, gecoordineerd door Brussel Mobiliteit en gefinancierd door Urban Innovative Actions) in april 2021, heeft urbike meer dan 200 publieke en private organisaties geholpen om over te schakelen op cargofietsen. Tot de grote organisaties die we ondersteunden behoren Vivaqua, Proximus, VRT, RTBF, Sibelga, Kone, Veolia en, onder andere, de gemeentebesturen van Jette, Vorst, Elsene en Etterbeek, die allen cargofietsen hebben getest... alvorens hun eerste cargofietsen intern aan te kopen of leasen.